Svima koji slave, našim članovima i prijateljima, želimo srećnu Novu 2018. godinu. Hvala na ukazanom poverenju i želimo da, zajedno sa vama, i u narednoj godini budemo podjednako uspešni. Pročitajte ceo tekst.

SUSB PREDSTAVILA KOMENTARE NA PREDLOGE ZAKONA IZ OBLASTI ODBRANE I POLICIJE

SUSB PREDSTAVILA KOMENTARE NA PREDLOGE ZAKONA IZ OBLASTI ODBRANE I POLICIJE

Strukovno udruženje sektora bezbednosti predstavilo je u petak 1. decembra 2017. godine komentare na set zakona iz oblasti odbrane i policije u emisiji \\\"Istina o...\\\" na Kopernikus Televiziji. Pročitajte ceo tekst.

NAŠ UGAO: “DEMOKRATSKA KONTROLA I SEKTOR BEZBEDNOSTI: SARADNICI ILI SUPARNICI?”

NAŠ UGAO: “DEMOKRATSKA KONTROLA I SEKTOR BEZBEDNOSTI: SARADNICI ILI SUPARNICI?”

U organizaciji Strukovnog udruženja sektora bezbednosti (SUSB) i Fakulteta za diplomatiju i bezbednost (FDB) je 23. novembra 2017. godine održan stručni skup pod nazivom „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: saradnici ili suparnici?“ Pročitajte ceo tekst.

Najava stručnog skupa „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“

Najava stručnog skupa „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“

u uslovima globalno nestabilnog političko-bezbednosnog konteksta, Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) smatra svrsishodnim doprinosom stabilnosti Republike Srbije da organizuje stručni skup pod nazivom „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“, koji će se organizovati 23. novembra 2017. godine u 16.00 časova u prostorijama Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, Travnička 2, Beograd. Pročitajte ceo tekst.

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

Delegacija Strukovnog udruženja sektora bezbednosti je u svojstvu člana Organizacionog odbora učestvovala na Međunarodnoj naučno – stručnoj konferenciji „Bezbjednost i sport – regionalna iskustva i perspektive“, koja se 5. septembra 2017. godine održala u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banja Luci. Pročitajte ceo tekst.

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB), kao nevladina organizacija, omogućilo je da se pod okriljem stručnog skupa „Savremeni terorizam i korporativna bezbednost“, koji se održao 26. maja 2017. godine u Sava centru, okupe i razmene mišljenja i ideje predstavnici državnog sektora, privatnog sektora bezbednosti i akademske zajednice. Pročitajte ceo tekst.

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Jedan od značajnih problema naše Policije nalazi se u temama karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak radnog odnosa. Jasno je da je Policija izvršni organ koji radi na očuvanju reda, zakona, kao i bezbednosti i imovinske sigurnosti svojih građana, ali je i mogući instrument vlasti koji štiti interese vladajuće političke partije i elite. Pročitajte ceo tekst.

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

Nezavisno, nevladino, nestranačko, interesno, javno i na sindikalnim osnovama zasnovano strukovno udruženje, aktivnih i penzionisanih radnika državnog i privatnog sektora bezbednosti, eksperata i specijalista na polju bezbednosti, akademske zajednice srodnih nauka i naučnih disciplina u vezi sa bezbednošću i drugih građana po pitanju bezbednosti, kako u Republici Srbiji tako i u inostranstvu. Pročitajte ceo tekst.

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

U subotu, 11. marta 2017. godine, u prostorijama gradske opštine Mladenovac, održala se tribina „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“ u organizaciji Strukovnog udruženja Sektora bezbednosti (SUSB). Pročitajte ceo tekst.

Napomene i procene u vezi sa aktivnostima u oblasti borbe protiv terorizma

1. Očuvanje demokratije, vladavine prava i demokratskih institucija predstavljaju značajan garant da se nijedan građanin ili grupa u Republici Srbiji neće osetiti onemogućeno i uskraćeno da se za svoja prava bori na institucionalan i pravno uređen način. Otuđenost i odbačenost, netolerancija i nerazumevanje potreba drugih stvaraju dodatni motiv i podstrek za radikalizaciju i pribegavanju nasilnim metodama delovanja. Poštovanje ovih principa se mora ostvarivati i biti vidljivo u stvarnom ponašanju pripadnika organa vlasti, a ne samo deklarativno i medijski propraćeno.

2. Imajući u vidu zahteve pojedinih evropskih zvaničnika, kao i najave o potrebi započinjanja „društvenog dijaloga o Ustavu i odnosu prema Kosovu i Metohiji“, može se očekivati razmatranje izmene Strategije nacionalne bezbednosti iz 2009. godine u kojoj se navodi da „protivpravno jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja najveću pretnju bezbednosti Republike Srbije“. U skladu sa tim, opravdano je očekivati i izmenu nacrta Nacionalne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja je usklađena posebno sa Strategijom nacionalne bezbednosti RS, u delu koji se odnosi na specifičnosti sa kojima se R. Srbija suočava kada je u pitanju pretnja od terorizma, a čiji su glavni vidovi ispoljavanja „etnički motivisani ekstremizam i separatističke tendencije na pojedinim delovima teritorije, sa mogućnošću prerastanja u terorizam, posebno u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova“.

3. U Akcionom planu Nacionalne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma neophodno je kao nosioca posebno prepoznati i Ministarstvo odbrane, posebno Vojnobezbednosnu agenciju. Ovo je posebno potrebno uraditi u delu Akcionog plana koji se odnosi na Strategijske ciljeve 2.5 „Podignut nivo operativnih sposobnosti policijskih i obaveštajno-bezbednosnih kapaciteta“, 2.6 „Podignut nivo zaštite kritične infrastrukture“, 2.8 „Podignut nivo bezbednosti u oblasti transporta, trgovine, razmene roba i usluga“ i 4.1 „Upravljanje posledicama terorističkog napada“. Na taj način će se unaprediti umreživanje, doprineti standardizaciji obuke i znanja vojnih i policijskih kadrova i njihovog reagovanja i doprineti doslednoj i otvorenoj saradnji na izgradnji jedinstvenog i usaglašenog sistema borbe protiv terorizma.

4. Pored strateškog, normativnog i institucionalnog okvira koji će se dalje usložnjavati i razvijati uočljivo je da se mora više raditi na jačanju operativnog nivoa prevencije i borbe protiv terorizma. To podrazumeva novi pristup državnih organa prema privatnim agencijama za bezbednost, detektivskim agencijama, kao i organizacijama civilnog društva, ali i dodatnu popunu samih bezbednosnih snaga Rapublike Srbije kvalitetnim i profesionalnim kadrom.

5. Imajući u vidu karakter do sada izvedenih terorističkih napada u Evropi, uočljivo je da njihovu pojavu pre svega moraju da prepoznaju i spreče sami građani na ulicama, trgovima i drugim javnim mestima mogućeg napada, kao i pripadnici privatnog obezbeđenja angažovani na poslovima obezbeđenja objekata poput tržnih centara, bioskopa, pozorišta, noćnih klubova i sl. S tim u vezi, neophodna je edukacija građana, a posebno radnika privatnog obezbeđenja da prepoznaju ponašanje koje može dovesti do terorističkog napada. Takođe, neophodno je da privatni sektor bezbednosti pored obučenosti, bude i deo razmene podataka o potencijalnim teroristima i mogućim terorističkim metama.