Svima koji slave, našim članovima i prijateljima, želimo srećnu Novu 2018. godinu. Hvala na ukazanom poverenju i želimo da, zajedno sa vama, i u narednoj godini budemo podjednako uspešni. Pročitajte ceo tekst.

SUSB PREDSTAVILA KOMENTARE NA PREDLOGE ZAKONA IZ OBLASTI ODBRANE I POLICIJE

SUSB PREDSTAVILA KOMENTARE NA PREDLOGE ZAKONA IZ OBLASTI ODBRANE I POLICIJE

Strukovno udruženje sektora bezbednosti predstavilo je u petak 1. decembra 2017. godine komentare na set zakona iz oblasti odbrane i policije u emisiji \\\"Istina o...\\\" na Kopernikus Televiziji. Pročitajte ceo tekst.

NAŠ UGAO: “DEMOKRATSKA KONTROLA I SEKTOR BEZBEDNOSTI: SARADNICI ILI SUPARNICI?”

NAŠ UGAO: “DEMOKRATSKA KONTROLA I SEKTOR BEZBEDNOSTI: SARADNICI ILI SUPARNICI?”

U organizaciji Strukovnog udruženja sektora bezbednosti (SUSB) i Fakulteta za diplomatiju i bezbednost (FDB) je 23. novembra 2017. godine održan stručni skup pod nazivom „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: saradnici ili suparnici?“ Pročitajte ceo tekst.

Najava stručnog skupa „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“

Najava stručnog skupa „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“

u uslovima globalno nestabilnog političko-bezbednosnog konteksta, Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) smatra svrsishodnim doprinosom stabilnosti Republike Srbije da organizuje stručni skup pod nazivom „Demokratska kontrola i sektor bezbednosti: Saradnici ili suparnici?“, koji će se organizovati 23. novembra 2017. godine u 16.00 časova u prostorijama Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, Travnička 2, Beograd. Pročitajte ceo tekst.

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

Delegacija Strukovnog udruženja sektora bezbednosti je u svojstvu člana Organizacionog odbora učestvovala na Međunarodnoj naučno – stručnoj konferenciji „Bezbjednost i sport – regionalna iskustva i perspektive“, koja se 5. septembra 2017. godine održala u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banja Luci. Pročitajte ceo tekst.

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB), kao nevladina organizacija, omogućilo je da se pod okriljem stručnog skupa „Savremeni terorizam i korporativna bezbednost“, koji se održao 26. maja 2017. godine u Sava centru, okupe i razmene mišljenja i ideje predstavnici državnog sektora, privatnog sektora bezbednosti i akademske zajednice. Pročitajte ceo tekst.

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Jedan od značajnih problema naše Policije nalazi se u temama karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak radnog odnosa. Jasno je da je Policija izvršni organ koji radi na očuvanju reda, zakona, kao i bezbednosti i imovinske sigurnosti svojih građana, ali je i mogući instrument vlasti koji štiti interese vladajuće političke partije i elite. Pročitajte ceo tekst.

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

Nezavisno, nevladino, nestranačko, interesno, javno i na sindikalnim osnovama zasnovano strukovno udruženje, aktivnih i penzionisanih radnika državnog i privatnog sektora bezbednosti, eksperata i specijalista na polju bezbednosti, akademske zajednice srodnih nauka i naučnih disciplina u vezi sa bezbednošću i drugih građana po pitanju bezbednosti, kako u Republici Srbiji tako i u inostranstvu. Pročitajte ceo tekst.

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

U subotu, 11. marta 2017. godine, u prostorijama gradske opštine Mladenovac, održala se tribina „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“ u organizaciji Strukovnog udruženja Sektora bezbednosti (SUSB). Pročitajte ceo tekst.

Reč predsednika

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) u kontekstu politike i bezbednosti

Poštovani članovi i svi prijatelji bezbednosti,
Namerno koristim termin „prijatelji bezbednosti“, jer smataram da svako koga interesuje bezbednost u pozitivnom smislu i jeste prijatelj bezbednosti.
Bezbednost je sadržana u svim sferama života i sa njom se srećemo stalno, kroz ceo život, te je to jedan od najvećih razloga da se veoma teško odgovori jednom opštom definicijom na tako kompleksno pitanje – „Šta je bezbednost?“.
Možda bismo ovom prilikom, na način da bude lako shvatljivo širokoj populaciji i zbog razumevanja naše ideje, mogli da kažemo da je bezbednost stanje jednog društva u kojem se isto to društvo generalno oseća sigurno i zaštićeno, a da to obezbeđuje država kroz visoko profesionalizovane službe bezbednosti, druge kvalitetne činioce u sektoru bezbednosti i zakonska rešenja, kao i civilno društvo.
Kako to može da se zaključi iz gore navedene proizvoljne definicije, ideja SUSB-a jeste u suštini podrška bezbednosnom sektoru odnosno državi i celokupnom sistemu bezbednosti da na maksimalno profesionalan i stručan način doprinese što bezbednijem društvu, pa tako i državi, a kroz razne stručne i profesionalne aktivnosti za koje nam je imperativ da budu apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost.
U kom smislu mislim da su naše aktivnosti „apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost“?
Politička svesnost i odgovornost je, između ostalog, i naša svesnost i poznavanje političkih izazova koji oblikuju politiku koju vodi Vlada, a za koju je dobila demokratsko pravo od strane većine građana na Ustavom i zakonima uređen način – posredno i neposredno, i odgovornost da to poštujemo.
Mi, kao profesionalci i stručnjaci na polju bezbednosti, moramo da se rukovodimo čistim profesionalizmom i stručnošću, nezavisno od bilo kakvih dnevno-političkih događaja ili političkih opcija i da sarađujemo sa državom i društvom u cilju postizanja opšteg cilja svih nas, a to je bezbednost. Naš cilj, niti ideja, pa tako ni aktivnosti, nikako nisu i ne smeju da budu opredeljene za bilo koju političku opciju ili aktivnost, pa tako ni da deluje. Time se već bavi veliki broj drugih političkih organizacija, udruženja, stranaka i drugih NVO, pri čemu mi nismo nikako jedni od njih!
Naravno, za svaku temu u bezbednosti koja se politizuje, pokušava da se zloupotrebi ili kritikuje, naša profesionalna i etička obaveza je da se uključimo i komentarišemo na opštem nivou tj. na stručan i profesionalan način – stručnim komentarisanjem ili stručnom analizom, kojima samu temu izdvajamo iz takve političke zamke (misli se na političku zloupotrebu za obračun sa političkim neistomišljenicima) i obrađujemo samo problematiku koja se tiče bezbednosti.
Naše Udruženje (kao i prostor našeg veb-sajta) je uvek otvoreno za svaki vid saradnje, sa svakim ko poštuje naše ciljeve i ideje, apolitički i korektno. Nama je jasno da neke teme ne mogu da se ne dotaknu politike, ali politike u smislu analize kojom ukazujemo na potrebu postupanja i delovanja koja obezbeđuje što veću bezbednost ili razjašnjavanje nekih međunarodno-političkih dešavanja i uticaja na niže nivoe međunarodnog društva. Time se faktički pomaže shvatanje i reagovanje u datim okolnostima, sa napomenom na profesionalnu korektnost, stručnu argumentovanost i političku nepristarasnost.
Takođe, imam obavezu da zbog poznavanja načina na koji se površno gleda na konkretno komentarisanje u pozitivnom i pohvalnom smislu, ili pak konstruktivno kritičkom smislu, kao i neko konkretno rešenje ili akciju bilo kog državnog činioca, a po pitanju bezbednosti (predsednik države, premijer, ministar unutrašnjih poslova ili odbrane, lokalne samouprave…), ne znači privrženost bilo kojoj političkoj opciji – bilo vladajućoj, koja je legitimno izabrana da vodi državu, bilo onoj koja to poverenje građana nije dobilo, već prosto i jednostvano objektivna pohvala ili konstruktivna kritika koja se objektivno zaslužuje u tom konkretnom slučaju.
Naše Udruženje ne poznaje bio kakvu diskriminaciju ili određenost – političku, etičku, versku, rodnu ili bilo kakvu drugu. Za nas su svi isti dokle god se rukovode profesionalizom, stručnošću, pridržavaju zakona, pravila i akata Udruženja i imaju osnovnu političku svest i odgovornost o kojima sam ukratko ovde pisao.
U tom smislu vas pozdravljam, našom ličnom kovanicom, koja nije imala za inspiraciju bilo kakvu političku opciju, čak je i nastala mnogo ranije u odnosu na jednu sličnu koja je iskorišćena mnogo kasnije u politici, a to je – „ Znanjem i iskustvom za društvo slobodno od straha“, i našom zvaničnom parolom iz koje je ista prozašla – „SCIENTIA ET EXPERIENTIA“.
U Beogradu, 4.10.2017. godine
Predsednik SUSB-a
Dejan Milutinović