Članovi SUSB u realizaciji obuke za zaštitu žena od nasilja

Članovi SUSB u realizaciji obuke za zaštitu žena od nasilja

U okviru programa rodne ravnopravnosti, članovi Strukovnog udruženja sektora bezbednosti aktivno su uključeni u realizaciju obuke žena za samozaštitu na opštini Čukarica. Pročitajte ceo tekst.

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

DELEGACIJA SUSB NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI „BEZBJEDNOST I SPORT“

Delegacija Strukovnog udruženja sektora bezbednosti je u svojstvu člana Organizacionog odbora učestvovala na Međunarodnoj naučno – stručnoj konferenciji „Bezbjednost i sport – regionalna iskustva i perspektive“, koja se 5. septembra 2017. godine održala u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banja Luci. Pročitajte ceo tekst.

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

U Sava centru održan stručni skup na temu „SAVREMENI TERORIZAM I KORPORATIVNA BEZBEDNOST“

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB), kao nevladina organizacija, omogućilo je da se pod okriljem stručnog skupa „Savremeni terorizam i korporativna bezbednost“, koji se održao 26. maja 2017. godine u Sava centru, okupe i razmene mišljenja i ideje predstavnici državnog sektora, privatnog sektora bezbednosti i akademske zajednice. Pročitajte ceo tekst.

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Saopštenje povodom diskusije na temu karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak rada u Policiji

Jedan od značajnih problema naše Policije nalazi se u temama karijernog napredovanja, ocenjivanja i uslova za prestanak radnog odnosa. Jasno je da je Policija izvršni organ koji radi na očuvanju reda, zakona, kao i bezbednosti i imovinske sigurnosti svojih građana, ali je i mogući instrument vlasti koji štiti interese vladajuće političke partije i elite. Pročitajte ceo tekst.

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

Održana tribina u Mladenovcu na temu „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“

U subotu, 11. marta 2017. godine, u prostorijama gradske opštine Mladenovac, održala se tribina „Društvo i država u borbi protiv narkomanije“ u organizaciji Strukovnog udruženja Sektora bezbednosti (SUSB). Pročitajte ceo tekst.

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

O Strukovnom Udruženju Sektora Bezbednosti

Nezavisno, nevladino, nestranačko, interesno, javno i na sindikalnim osnovama zasnovano strukovno udruženje, aktivnih i penzionisanih radnika državnog i privatnog sektora bezbednosti, eksperata i specijalista na polju bezbednosti, akademske zajednice srodnih nauka i naučnih disciplina u vezi sa bezbednošću i drugih građana po pitanju bezbednosti, kako u Republici Srbiji tako i u inostranstvu. Pročitajte ceo tekst.

Narkomanija – veliki problem društva

Problem narkomanije sve češći je problem našeg društva. Prema podacima iz policije, izmedju 70 i 80 procenata mladih od 15 do 25 godina bilo je u kontaktu sa opojnim drogama. Poslednjih godina granica se spustila na uzrast od 12 godina te postoje evidentirani uživaoci droge koji pohadjaju sesti, sedmi razred Osnovne škole.

Ne postoje lake droge! Svaka droga je opasna jer svojim delovanjem drastično smanjuje sposobnost za rad, učenje i koncetraciju. Pojedine droge stvaraju psihičku zavisnost, ogleda se u tome da se narkoman oslanja na drogu u situacijama napetosti, neizvesnosti, strepnje, staha, emotivne krize. Druge vrste droge stvaraju fizičku zavisnost, odnosno zavisnost tkiva od droge gde organizam ne može ni jedan dan bez supstance, što znači da je organizmu potrebna stalna koncentracija droge u krvi da bi funkcionisao “normalno”. Naglo prekidanje dovodi do krize.

Narkomanija kao bolest zavisnosti, ne pogadja samo narkomane. Ona je uvod u nešto mnogo veće. Pored veće mogućnosti dobijanja teških zaraznih bolesti, narkomanija ljude uvlači i u probleme sa zakonom i probleme sa porodicom. Veoma je važno da neko ko je narkoman želi da se izleči, jer je izlečenje moguće. Tu je veoma važno da se nakon detoksikacije u proces izlečenja uključi i porodica.

Stanje u našoj zemlji je alarmantno i zabrinjavajuće kada je narkomanija u pitanju. To je najviše zbog činjenice da mladi najčešće negiraju štetne posledice droga. Pored toga, često ih dele na lake i teške droge, ne znajući da se vrlo lako sa takzvanih lakih droga prelazi na teške, razlog je što posle nekog perioda uzimanja droge dolazi do tolerancije na drogu te se doza povećava ne bi li se postigao efekat koji zadovaljava. Kada ta droga koju nazivaju lakom prestane da „ih radi“, prelazi se na jaču supstancu. Ne treba deliti droge na lake i teške. Droga je droga, ma koja bila.

Kako da prepoznate da li je neko zavisnik od droge: promene u ponašanju, duže odsustvovajne od kuće, periodično izdvajanje od ukućana i zaključavanje u sobu ili neku drugu prostoriju, nagle promene raspoloženja, poremećen ritam spavanja, promene u funkcionisanju na poslu ili u školi, gubitak volje i koncetracije, nezainteresovanost za ranije hobije, novo društvo ili devojka sa kojima ne želi da Vas upozna, gubitak na težini, pojačano trošenje novca, kradja novca, predmeta ili dragocenosti iz kuće, agresivno ponašanje koje izazivaju neke droge, tajni razgovori ili nerazumljive sms poruke…

U zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i njihovog uticaja, po uzimanju, možete primetiti sledeće: nerazumljiv, nepovezan, brz, ili usporen i otežan govor,osoba može čak da priča sama sa sobom, ili da iznosi paranoidne ideje, može biti jako agresivna,  verbalno i fizički, ili ekstremno vesela bez jasnog razloga za česte provale smeha, često može imati krvave oči, zenice su ili kao glava čiode ili jako proširene, često se oči cakle, ne može da zaspi, ili spava jako dugo tako da osobu roditelj jedva probudi. Svi ovi znaci ne moraju biti prisutni zajedno, ali ako je neko ušao u problem bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci uočićete bar nekoliko, što je sasvim dovoljno za preduzimanje odlučnih koraka ka rešavanju problema.

Svaka droga ima nekoliko naziva u žargonu i evo nekih:

Marihuana, hašiš (trava, vutra, gras, zeleno, gandža, hedovina, hibrid, brid, džidža, skank, šit, polen, sprava, vujspra, džok, kdžo, kajdžo, buksna, palica…)

Heroin (dop, ujdo, pajdo, žuto, tožu, hors, dopuna, paja, jupa, ups…)

Kokain (koka, kokta, koks, lobe, belo…)

Spid (spid, ds, brzina, zina, patike, apgrejd…)

Ekstazi (bombone, ekseri, keksići, bombonice, čavli, ankeri…)

Lsd i magične pečurke (esid, trip, slika, kesli, jpg, hofman, dropsica, biciklista,  vuglji, gljive, čurke, psilocibe, havajke…)

Stevan Đokić